Dodenherdenking

06:00


Wat is dodenherdenking eigenlijk?

Op 4 mei herdenkt Nederland tijdens de Nationale Herdenking de Nederlandse slachtoffers die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. 
Zowel in oorlogssituaties als bij vredesoperaties.
Op 4 mei tijdens de Nationale Herdenking worden alle Nederlandse oorlogsslachtoffers om 20.00 uur herdacht.

Het gedenkschrift luidt:
'Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.'

Wist je dat??

Op 4 mei moeten winkels in principe om 19.00 uur sluiten. Dit staat in de Winkeltijdenwet. Een gemeente mag toestemming geven om open te blijven.

Bron: http://www.rijksoverheid.nl/

Nu ga ik jullie vertellen hoe wij het thuis altijd deden.
Vanuit onze opvoeding hebben wij altijd geleerd om op deze dag rond kwart voor acht thuis te zijn, zodat je om klokslag 20:00 uur 2 minuten stil was.

En daar zaten we dan altijd, mijn vader was altijd wel erg van geen geluid maken, stil zijn etc. Dit omdat hij en ook mijn moeder natuurlijk erg belangrijk vinden dat je bij zoiets stil moet staan. Ook mijn vader heeft als militair gevochten in de jaren tachtig, wel in Libanon. Voor hem is het ook een moment van stil staan bij alles wat hij heeft mee gemaakt.

Grappige momenten die gebeurde bij ons thuis tijdens deze herdenking.
  • Onze vader zegt, het is wel stil he....Midden in de twee minuten. Nou we lagen dubbel van het lachen
  • Scheten laten, ja dat doet iedereen en houd dan maar je lach in.
  • Elkaar niet aan kijken, we probeerde elkaar dan aan het lachen te maken
En er zijn genoeg mensen die het onzin vinden, maar weet wel wat is nou 2 minuten op een mensenleven. Dit is een peulenschil en het is mooi om er aan te blijven denken. Ook wij zijn vanavond weer stil en Kian zal dit ook elk jaar "moeten" doen. Juist omdat het goed is dat de volgende generaties ook stil staan bij al het leed dat oorlog heet. Want het zijn altijd toch onschuldige mensen die de dood vinden. Maar denk ook een aan de mannen en vrouwen die het overleven of alle militairen etc die vechten voor vrijheid.

Ik hoop dat jullie stil zullen zijn, wat 2 minuten is niks......

Xxx

You Might Also Like

0 reacties